11 secrete ale oamenilor carismatici. Dezvolta-ti carisma, ca sa ai lumea la picioare

Te-ai intrebat de ce dupa unele persoane, nu neaparat frumoase, se intorc toate capetele? De ce unii oameni cuceresc asistenta, aparent fara niciun efort, in timp ce altii sunt transparenti ca un geam proaspat lustruit? Se numeste carisma si tine de resorturi foarte intime. Are legatura cu ceea ce specialistii numesc incredere in sine, dar este mai mult decat atat.

Ce este carisma? Dictionarele spun ca este „darul facut de zei oamenilor”. Intrebarea este daca te nasti cu acest dar sau il poti cultiva? Raspunsul este de doua ori afirmativ: este un dar innascut, dar in acelasi timp ceva ce poti cultiva. De retinut este faptul ca oamenii carismatici, sunt cei care cuceresc lumea.

Observa persoanele care iti plac

Iti place o persoana din anturajul tau? O admiri? Te domina? Sigur este vorba despre o persoana cu farmec, o persoana carismatica. Nu-ti ramane decat sa o observi. Invata de la ea ce anume face pentru a obtine simpatia celor din jur. Vezi cum reuseste sa-si impuna punctul de vedere. Nu trebuie sa o copiezi, ci sa intelegi care sunt mecanismele pe care le aplica. Carisma nu tine nici de aspectul fizic, nici de pregatirea profesionala, nici de pozitia din societate.
„Carisma, farmecul personal se poate descompune in elementele lui cheie. Capacitatea de a asculta, arta de a vorbi, talentul de a produce efecte, de a pune presiune, cum se spune, pe cei din jur. Sefii adevarat sunt carismatici. Statutul lor intr-o ierarhie sociala este in buna masura efectul farmecului lor personal”, spune Tony Alessandra, in cartea „Dezvolta-ti carisma”.

Ia exemplu de la Sharon Stone

Un specialist, capabil sa vada dintr-o privire o personalitate carismatica, James Lipton, producatorul emisiunii „Studioul actorului”, vorbeste despre Sharon Stone: „Chiar daca nu este singura femeie blonda, cu trup frumos si minte sclipitoare, Stone, este altceva.

Nu poate lasa pe nimeni indiferent. Are atitudine, se vede ca este permanent ‘intr-un rol’, care i se potriveste perfect. Cucereste fara niciun fel de efort, cu o naturalete dezarmanta pentru orice este in preajma ei. Si sunt convins ca nu este vorba doar despre inteligenta”, spune Lipton. Aceste continua si sustine ca Sharon Stone este cel mai bun „obiect de studiu” pentru cei care sunt interesati despre cum functioneaza farmecul personal. „Indiferent ce ar fi facut, femeia asta era in top. Are aspectul unei persoane care debordeaza de incredere in sine, este degajata, dar in acelasi timp fiecare muschi este tinut sub control. Cred ca secretul ei este acela ca ea insusi crede in capacitatea ei. Daca vrei sa convingi, trebuie sa fi in primul rand tu, convins de farmecul tau personal”, sustine James Lipton.

11 secrete ale oamenilor carismatici

Unii oameni, chiar dacă nu au averi, relații și o înfățișare de pe coperta revistelor, întotdeauna sunt plini de energie și încredere în sine. Ei sunt sufletul unei companii. Anume la ei întotdeauna mergem să primim un sfat sau câteva cuvinte de susținere.

Travis Bradberry este de părere că pe ei îi deosebește încrederea în forțele proprii: ei nu se obosesc să le demonstreze celor din jur de ce sunt în stare. Ei pur și simplu își urmează propriile reguli, care ar putea fi sursă de inspirație pentru fiecare.

1. Respectă fiecare persoană

Nu contează cu cine comunică: cu un client important sau cu un vânzător la magazin – ei sunt întotdeauna politicoși. Dacă ești răutăcios cu cineva față de persoana pe care o respecți, asta te va ruina. Oamenii carismatici înțeleg că nu sunt cu nimic mai buni decât ceilalți și îi respectă pe toți.

2. Au o „regulă de platină”

Regula de aur: „Comportă-te cu oamenii așa cum ți-ai dori ca ei să se comporte cu tine”. Ea presupune că toți oamenii au nevoie de un singur lucru. Însă noi toți suntem diferiți: cineva își dorește recunoștință în societate, alții, din contra, nu își doresc să fie în centrul atenției. Însă „regula de platină” spune: „Comportă-te cu ceilalți oameni așa cum îți doresc ei”. Vrei să fii pe placul oamenilor – schimbă-ți comportamentul în așa fel încât să corespundă tuturor.

3. Nu le plac discuțiile deșarte

Discuțiile despre nimic nu trezesc nici o emoție celui cu care discuți, oamenii răspund automat și nu îți trezesc nici o simpatie. Chiar și cea mai proastă discuție poate fi transformată într-una interesantă dacă ai adresa câteva întrebări la care oamenilor le va fi interesant să răspundă. Un interes aparte întotdeauna va trezi simpatie.

4. Ei se concentrează pe oameni

Asemenea persoane se interesează în primul rând despre oamenii din jur și nu își pierd timpul doar de grija proprie. Ei nu cred că oamenii îi plac într-atât de mult și de aceea se comportă liber. Lasă-ți telefonul în geantă și acordă-le atenție celor din jurul tău. Concentrează-te asupra discuției, adresează întrebări – vei vedea că funcționează.

5. Ei nu își fac griji că nu o să fie pe placul celor din jur

Nu trebuie să te lauzi într-o discuție cu cineva. Oamenilor carismatici nici prin cap nu le trece asemenea idee. Ei înțeleg că o dorință prea arzătoare de a fi pe placul cuiva face rău.

6. Ei văd o diferență între fapte și opinii

În orice situație își păstrează calmul. Nu le este frică să-și spună părerea, însă în același timp te fac să înțelegi că acesta nu este un fapt, ci doar o părere. Trebuie să înțelegi că în jurul tău sunt foarte multe persoane deștepte și că fiecare dintre ele are propria părere.

7. Sunt adevărați

Sunt așa cum sunt. Pe toți îi atrag oamenii adevărați, cei în care poți avea încredere. Nimănui nu îi place falșii.

8. Sunt sinceri

Să fii sincer întotdeauna nu este atât de ușor. Pentru asta trebuie să ai grijă să nu vorbești de rău oamenii și să acționezi așa cum trebuie. S-ar putea să jignești, însă aceasta este calea corectă.

9. Ei zâmbesc

Oamenii, fără să realizeze, copiază limbajul trupului celui cu care discută. Dacă vrei să ai o comunicare plăcută, pur și simplu zâmbește în timpul discuției. Vei vedea: ți se va zâmbi drept răspuns.

10. Se străduiesc să arate bine (dar nu exagerează)

Asemenea persoane înțeleg că să te strădui să arăți bine pentru cineva este la fel de important precum ai face curățenie în casă înainte de a primi oaspeți. E un semn de respect. Însă nu trebuie se exagerezi cu acest lucru.

11. Iubesc viața

Niciodată nu se plictisesc, viața pentru ei – este o aventură și vor să-i facă și pe cei din jur parte din ea. Asta nu înseamnă că sunt lipsiți de probleme – ei pur și simplu le acceptă ca greutăți temporare. Dacă ceva nu este așa cum îți dorești, pur și simplu gândește-te că mâine va fi mai bine.