Cele mai frecvente greseli de gramatica pe care le fac românii.

Cele mai frecvente greseli de gramatica pe care le fac romanii

Niciodata nu e tarziu sa invatam si sa corectam lucruri pe care le-am invatat gresit.

De-a lungul timpului, pe la urechile fiecaruia dintre noi au ajuns fel de fel de greseli gramaticale, dar care sunt cele mai frecvente erori pe care le fac romanii? Iata 5 greseli pe care fiecare dintre noi le-a auzit cel putin o data.

1) Cacofoniile. CA ȘI in loc de CA.

Incercarea de a evita cacofoniile ii face pe multi sa comita greseli la fel de grave, de exemplu inventarea de sintagme inutile. Este si cazul constructiei „ca si”, greseala care s-a strecurat repejor in vocabularul nostru. Mai grav este ca aceasta sintagma a inceput sa fie folosita chiar si atunci cand nu se urmareste evitarea unei cacofonii.

2) Nu exista cuvantul VROIAM, forma corecta este VOIAM.

Un cuvant gresit, dar folosit adeseori este forma de imperfect a verbului „a vrea”. Forma utilizata cel mai des este „vroiam”, insa ea nu exista in limba romana. Greseala vine din imbinarea formelor verbelor „a vrea” si „a voi” care, la imperfect, se conjuga astfel: „a voi” are formele „eu voiam”, „tu voiai”, „el/ea voiau”, „noi voiam”, „voi voiati”, „ei/ele voiau”, in timp ce „a vrea” ia formele „eu vream”, „tu vreai”, „el/ea vrea”, „noi vream”, „voi vreati, ei/ele vreau”.

3) DATORITĂ si DIN CAUZĂ.

„Datorita”, „din cauza”: Iata doua cuvinte care se folosesc in functie de context. „Datorita” se foloseste atunci cand ne referim la un eveniment fericit, benefic, in timp ce „din cauza” exprima un efect negativ.

4) PE CARE sau CARE

Cartea care am cumparat-o este formulare gresita.

Cartea PE CARE am cumparat-o este formularea corecta.

5) Folosirea incorecta a cuvantului LOCAȚIE.

Cuvantul „locatie” a fost utilizat in mod gresit de atatea ori incat putini mai stiu care este adevarata lui semnificatie. Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, „locatie” inseamna „chiria platita pentru anumite lucruri luate in

Alte greseli grave su destul de frecvente.

Cele mai multe dintre greşeli pornesc de la încadrarea greşită a verbelor în cele patru conjugări. Profesorul vasluian Teodor Pracsiu vă propune astăzi un top al celor mai frecvente greşeli întâlnite.

Utilizare greşită a verbului a crea

Exemple: Boala îmi crează neplăceri. Corect este: Boala îmi creează neplăceri; Noi creem obiecte de artă. Corect este: Noi creăm obiecte de artă. În acest caz, precizează profesorul Pracsiu, este vorba despre folosirea eronată a verbului la indicativ prezent.
Utilizare greşită a verbului a merita

Exemplu: Nu se merită să cumpărăm mere. Corect este: Nu merită să cumpărăm mere. „De această dată, avem de-a face cu un reflexiv parazitar, în condiţiile în care verbul a merita nu poate fi folosit decât la diateza activă, niciodată la cea reflexivă”, explică Teodor Pracsiu.

Utilizare greşită a verbului a râde

Exemplu: Vecinul se râde de mine. Corect este: Vecinul râde de mine. Şi în acest caz greaşeala apare de la folosirea greşită a diatezei reflexive, în loc de cea activă.
Utilizare greşită a verbului a trebui

Exemplu: Noi trebuim să învăţăm. Corect este: Noi trebuie să învăţăm. În cazul de faţă, se conjugă un impersonal abstract, ceea ce este nepermis.

Utilizare greşită a verbului a aşeza (aspect valabil doar la scriere)

Exemplu: Clientul se aşează pe scaun. Corect este: Clientul se aşază pe scaun. Este rezultatul unei devieri fonetice, adică se confundă pronunţia, care este într-adevăr aşează, cu modul de scriere.

Aceeaşi greşeală este întâlnită şi în cazul verbului „a înşela“. Exemplu: Prietenul meu îşi înşeală soţia. Corect este: Prietenul meu îşi înşală soţia.

Utilizare greşită a verbului a înfige

>Exemplu: Cuţitul se înfinge în pepene. Corect este: Cuţitul se înfige în pepene.

Utilizare greşită a verbului a greşi

Exemplu: Doamna profesoară, Costel mă greşeşte! Corect este: Doamna profesoară, Costel mă face să greşesc! sau: Doamna profesoară, am greşit din cauza lui Costel!

Utilizarea greşită a verbului a fiUna dintre cele mai frecvente greşeli este confuzia dintre „fi” şi „fii”. Se scrie cu doi i numai la imperativ afirmativ (fii!), conjunctiv prezent (să fii, să nu fii) şi in cazul formei „populare” a timpului viitor – adica o să fii. În toate celelalte situaţii se scrie cu un singur i: a fi, nu fi, aş fi, voi fi etc.

Utilizarea greşită a verbului a plăcea

Tot foarte întâlnită este şi utilizarea lui „place“ în loc de „plăcea“. Corect este „a plăcea“ – şi aceeaşi regula se aplică şi la alte verbe de conjugarea a II-a, adica verbele care se termina în ea: „a părea“, „a tăcea“, etc. „Chiar mai nocivă pentru limba română este utilizarea pe scară largă de către tineri a expresiilor verbale de argou: «Tipul ăla e naşpa» sau «Tipul ăla face nasoale»”, a subliniat profesorul Teodor Pracsiu.