Cele mai frecvente greseli de gramatica pe care le fac românii.

Cele mai frecvente greseli de gramatica pe care le fac romanii

Niciodata nu e tarziu sa invatam si sa corectam lucruri pe care le-am invatat gresit.

De-a lungul timpului, pe la urechile fiecaruia dintre noi au ajuns fel de fel de greseli gramaticale, dar care sunt cele mai frecvente erori pe care le fac romanii? Iata 5 greseli pe care fiecare dintre noi le-a auzit cel putin o data.

1) Cacofoniile. CA ȘI in loc de CA.

Incercarea de a evita cacofoniile ii face pe multi sa comita greseli la fel de grave, de exemplu inventarea de sintagme inutile. Este si cazul constructiei „ca si”, greseala care s-a strecurat repejor in vocabularul nostru. Mai grav este ca aceasta sintagma a inceput sa fie folosita chiar si atunci cand nu se urmareste evitarea unei cacofonii.

2) Nu exista cuvantul VROIAM, forma corecta este VOIAM.

Un cuvant gresit, dar folosit adeseori este forma de imperfect a verbului „a vrea”. Forma utilizata cel mai des este „vroiam”, insa ea nu exista in limba romana. Greseala vine din imbinarea formelor verbelor „a vrea” si „a voi” care, la imperfect, se conjuga astfel: „a voi” are formele „eu voiam”, „tu voiai”, „el/ea voiau”, „noi voiam”, „voi voiati”, „ei/ele voiau”, in timp ce „a vrea” ia formele „eu vream”, „tu vreai”, „el/ea vrea”, „noi vream”, „voi vreati, ei/ele vreau”.

3) DATORITĂ si DIN CAUZĂ.

„Datorita”, „din cauza”: Iata doua cuvinte care se folosesc in functie de context. „Datorita” se foloseste atunci cand ne referim la un eveniment fericit, benefic, in timp ce „din cauza” exprima un efect negativ.

4) PE CARE sau CARE

Cartea care am cumparat-o este formulare gresita.

Cartea PE CARE am cumparat-o este formularea corecta.

5) Folosirea incorecta a cuvantului LOCAȚIE.

Cuvantul „locatie” a fost utilizat in mod gresit de atatea ori incat putini mai stiu care este adevarata lui semnificatie. Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, „locatie” inseamna „chiria platita pentru anumite lucruri luate in

sursa – stirileprotv.ro