Cele mai frumoase obiceiuri de nuntă la români.

De la o nunta tipic romaneasca, nu pot sa lipseasca traditile si obiceiurile specifice neamului nostru. Ritualurile de nunta au un aspect simbolic si unele variaza de la o regiune la alta.

Insa, cele mai frumoase obiceiuri de nunta la romani sunt:

Petitul – Indiferent de zona tarii, acesta este primul pas pe care trebuie sa-l faca viitorul mire. El merge insotit de parinti sa ii ceara in mod oficial mana fetei pentru a-i deveni sotie. Acest obicei se regaseste in toate zonele tarii. In zilele noastre este practicat doar in mod simbolic.

Ploconul este darul denunta pentru nasi. Ei sunt considerati parintii spirituali ai mirilor. Dupa alegere nasilor, viitori soti merg la casa acestora oferindu-le un cadou pentru serviciul facut. Obligatia nasilor este sa suporte cheltuielile pentru voalul miresei, lumanari si alte lucruri necesare ceremoniei religioase.

Bradul de nunta. Acestase impodobeste la casa mirelui. La acest obicei participa si prietenii mirelui. Bradul este impodobit cu colaci si mere. El simbolizeaza belsug dar exista si numeroase superstitii legate de acesta.

Barbieritul mirelui. In ziua nuntii are loc barbieritul mirelui. Nasul sau unul dintre prieteni il barbieresc in mod simbolic pe mire. Acest ritual simbolizeaza transformarea flacaului in barbat.

Gatitul miresei. Acest obicei are loc dimineata inaintea cununiei religioase. Mireasa este ajutata sa se aranjeze de catre mama, nasa si prietene. Nasa ii pune acesteia voalul si coronita de mireasa.

Hora miresei. Dupa gatitul miresei urmeaza hora miresei. Obiceiul acesta are loc acasa la mireasa in curte, unde tot alaiul de nunta este prezent.

Turta miresei. Numit si colacul miresei, este rupt deasupra capului acesteia de catre nasa. Dupa aceea, aceasta imparte cate o bucata fiecarui nuntas pentru noroc.

Dansul gainii. La ospatul nuntii o femeie aduce in pasi de dans, o gaina gatita si impodobita. Nasul este pus sa negocieze pentru pretul acesteia.

Ciorba de potroace. Lunea, a doua zi dupa nunta, mirii si familia acestora se intalnesc la casa socrilor mari. Aici are loc o intalnire familiara unde felul principal este ciorba de potroace. Cu aceasta ocazie familia va discuta despre evenimentele petrecute.

Legatul miresei. Spre sfarsitul ospatului de nunta, mireasa este asezata pe un scaun in vazul tuturor. Nasa schimba voalul miresei cu un batic. Astfel aceasta intra in randul femeilor maritate. Voalul este oferit unei tinere necasatorit.

In ultimii ani, romanii au demonstrat o tendinta pronuntata de a importa obiceiuri americane sau vest-europene. Astfel, din ce in ce mai raspandita este traditia conform careia mireasa trebuie sa poarte asupra ei ceva vechi, ceva imprumutat, ceva nou si ceva albastru „something old, something new, something borrowed, something blue” adica.

Alt obicei importat este cel conform caruia cavalerii de onoare sa fie imbracati identic (de multe ori chiar la fel ca mirele), iar domnisoarele de onoare, de asemenea, sa poarte rochii identice.
Toate aceste traditii „importate” de pe alte meleaguri, la fel ca si toate celelalte obiceiuri legate de desfasurarea nuntii pot fi sau nu respectate, dupa dorinta mirilor. Multe cupluri aleg din multitudinea de obiceiuri doar pe acelea care le fac placere. Este bine totusi, sa stiti in mare care sunt randuielile traditionale, chiar daca decideti sa nu le respectati.

Știai că…

… în Ardeal și Maramureș, mirii vin separat la biserică, fiecare cu propriul alai de nuntă? Tot în aceste zone, cununa miresei este împletită de druște sau domnișoare de onoare.

… în majoritatea zonelor țării, se practică jocul găinii sau horele găinii, un obicei menit să aducă belșug și bogăție pentru noua familie? În funcție de zonă, găina trebuie plătită fie de naș, fie de socrul mic.

… bărbieritul mirelui, aruncatul buchetului, scoaterea jartierei și furatul miresei sunt cele mai întâlnite tradiții în nunțile de la oraș?

… potrivit tradiției dobrogene, dacă vrea să aibă o nevastă ascultătoare, mirele trebuie să se aşeze pe rochia viitoarei soții când îngenunchiază în biserică?