Cele mai spectaculoase fenomene astronomice din 2018. Ce fenomene vor fi observate si din tara noastra.

Cele mai importante fenomene astronomice, ce se vor desfăşura pe parcursul anului 2018

Cele mai spectaculoase fenomene astronomice din 2018 vor fi eclipse de soare și de lună, apariția unei comete și alăturări planetare deosebite.

National Geographic a realizat un top cu cele mai spectaculoase fenomene astronomice din 2018 pe care niciun iubitor al cerului nu trebuie să le rateze.

31 ianuarie: Eclipsa de Super Lună Albastră

Anul nou aduce două șanse de a asista la unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice: eclipsa de lună. Prima eclipsă va avea loc pe 31 ianuarie, iar fenomenul va fi cu atât mai spectaculos cu cât se va suprapune peste o Super Lună Albastră, momentul în care luna este relativ aproape de Pământ și pare mai mare decât în mod obișnuit.

Eclipsa totală va putea fi vizibilă din Oceanul Pacific de Vest, Alaska, vestul Canadei, Australia, Noua Zeelandă, Hawaii, Indonezia, Filipine, China și Japonia.

Eclipsa parţială de Soare din 15 februarie 2018 – fenomenul este vizibil din sudul Oceanului Pacific, Antarctica şi sudul Americii de Sud. Nu este vizibil din ţara noastră.

7-8 martie: Alinierea planetelor

Cei care se vor trezi devreme în aceste dimineți vor putea vedea un aliniament deosebit a trei planete. Saturn, Marte și Jupiter vor părea că se apropie una de alta pe cer, iar luna va fi și ea aliniată cu cele trei planete între Marte și Jupiter.

Eclipsa parţială de Soare din 13 iulie 2018 – vizibilă din sudul Ocenului Pacific şi sudul Australiei. Fenomenul nu este vizibil din România.

15 iulie: Luna se întâlnește cu Venus

În preajma apusului, pe cer Luceafărul, sau planeta Venus, cea mai apropiată de Pământ, va părea că se apropie foarte mult de Lună. Din locurile în care acest fenomen se va vedea cel mai bine, va părea că cele două sunt despărțite de o distanță foarte mică.

27 iulie: Eclipsa lunară totală

Este cel mai important fenomen astronomic al anului 2018. Eclipsa este vizibilă din America de Sud, Europa, Africa, Asia şi Australia, faza de totalitate durând 1 ora si 42 de minute. Eclipsa este vizibilă în întregime de pe teritoriul României la începutul serii de 27 iulie. Momentul maxim al eclipsei are loc la ora 23.22.

12-13 august: Perseidele

Considerată una dintre cele mai intense ploide meteoriți anual meteorice anuale, Perseidele produc în mod regulat până la 60 de stele căsătoare pe oră. Anul viitor, însă, se anunță a fi unul deosebit de bun deoarece va coincide cu un cer întunecat fără lună în noaptea de 12 august. Condițiile de viuzionare vor fi excelente în emisfera nordică.

11 august: Eclipsa solară parțială

Pe 11 august, o eclipsă parțială a soarelui va fi văzută din America de Nord, Europa, Groenlanda, Islanda și Asia. Cât de mare va fi o mușcătură solară depinde de locația fiecăruia. Cele mai spectaculoase vederi de pe pământ vor fi din Siberia, nord-estul Chinei, cum ar fi în jurul orașului Harbin, unde luna va acoperi 37% din soare cu câteva minute înainte de apus.

Răsărit de Lună – septembrie 2016

 

 

 

 

 

12 decembrie: Apariția unei comete

Astronomii se aștepată ca la mijlocul lunii decembrie Cometa 46P / Wirtanen să fie suficient de luminoasă întât să poată fi văzută cu ușurință cu ochiul liber. Dacă atinge vizibilitatea ochiului liber, va fi cea mai strălucitoare cometă observată din emisfera nordică în ultimii cinci ani.

Ajungând la doar 7,2 milioane de mile distanță de Pământ, cometa ar trebui să fie ușor de urmărit în timp ce trece de strălucitoarele grupuri de stele Pleiade și Hiade, oferind un mod plăcut de a încheia anul.

 

sursa – https://www.libertatea.ro/stiri/cele-mai-spectaculoase-fenomene-astronomice-din-2018-2090790