„Da, Moş Crăciun există”. Minunat!

„Da, Moş Crăciun există”.

O poveste adevărată despre o fetiţă de 8 ani care i-a trimis o scrisoare editorului ziarului The New York Sun cu o întrebare esenţială

Supărată că prietenii o necăjeau spunându-i că Moş Crăciun nu există şi pentru că tatăl ei îi spusese cândva că tot ce apare în ediţia americană a ziarului The Sun este adevărat, o fetiţă în vârstă de numai opt ani a decis să trimită o scrisoare către publicaţie.

„Am 8 ani”, a scris micuţa Virginia O’Hanlon. „Unii dintre micii mei prieteni spun că Moş Crăciun nu există. Tati mi-a spus: <Dacă scrie în The Sun despre Moş Crăciun, atunci există!>. Te rog, spune-mi adevărul, există Moş Crăciun?”, a întrebat ea. Răspunsul a venit chiar din partea editorialistului Francis P. Church, care a scris un material special pentru fetiţă şi care a fost publicat chiar pe prima pagină: „Da, Virginia, Moş Crăciun există!”.

Povestea este veche de mai bine de un secol, însă frumuseţea mesajului său o face ca an de an să fie reluată şi reamintită de ziarele din întreaga lume. Astfel, după ce a fost publicat pentru prima dată în anul 1897, până la încetarea apariţiei ziarului „The Sun” (New York) în 1950, a fost reprodus anual, de Crăciun, pe prima pagină a acestuia. Mai târziu, „ştefeta” a fost preluată de ziarul german „Welt am Sontag”, iar acum, publicaţiile din întreaga lume o reamintesc cititorilor an de an.

Editorialul a fost tradus în 20 de limbi, a fost transformat în cântec, a inspirat scenariul unui serial de televiziune pentru copii, în desene animate, în spectacol pe Broadway. Asta pentru că mesajul său sensibil pătrunde de fiecare dată chiar şi inimile copiilor, dar şi a adulţilor deopotrivă.

„Virginia, micuţii tăi prieteni nu au dreptate”, a scris P. Church. „Sunt influenţaţi de scepticismul epocii în care trăim. Ei cred doar ce văd cu propriii ochi. Ei cred că nimic nu poate exista dacă nu poate fi explicat prin judecata minţilor lor micuţe. Dar toate minţile, Virginia, fie ele de copii sau de oameni mari, sunt micuţe. În acest Univers vast, omul este doar o insectă, o furnică în intelectul său comparat cu măreţia lumii care ne înconjoară, comparat cu inteligenţa capabilă a înţelege adevărul şi cunoaşterea”, adăuga acesta.

Editorialul continua cu celebra afirmaţie „Da, Virginia, Moş Crăciun există!”: „Există cu aceeaşi certitudine cu care există dragostea, generozitatea, dăruirea, iar acestea există din abundenţă în jurul nostru şi dau vieţii frumuseţe şi bucurie. Vai! Cât de tristă ar fi lumea fără Moş Crăciun! Ar fi la fel de tristă că şi când nu ar exista fetiţe cu numele Virginia. Nu ar exista fantezie copilărească, nu ar exista poezie, dragoste, romantism care să ne uşureze traiul de zi cu zi. Nu ne-am mai bucura decât de ce simţim cu degetele sau vedem cu ochii. Lumina nemuritoare a copilăriei care bucură lumea s-ar stinge.”

„Să nu crezi în Moş Crăciun e ca şi cum nu ai mai crede în zâne! Dacă l-ai pune pe tatăl tău să plătească o armată de oameni care să îl pândească pe Moş Crăciun la fiecare coş de şemineu în seară de Crăciun, chiar dacă nimeni nu îl va vedea pe Moş Crăciun coborând pe coş, ce ai dovedi? Nimeni nu îl vede pe Moş Crăciun, dar acest lucru nu înseamnă că Moş Crăciun nu există. Cele mai adevărate lucruri pe lume sunt cele pe care nici copiii, nici oamenii mari nu le pot vedea. Ai văzut vreodată zâne dansând pe câmpie? Bineînţeles că nu, dar acest lucru nu este o dovada că zânele nu sunt aclolo, pe iarbă, dansând. Nimeni nu poate vedea sau imagina toate minunăţiile care sunt nevăzute pe lume”.

„Ah, Virginia, nimic nu e mai adevărat şi mai statornic decât lucrurile nevăzute! Să nu existe Moş Crăciun!? Doamne fereşte! Există, trăieşte, şi va trăi întotdeauna! Peste o mie de ani, Virginia, ba nu, peste de zece ori zece mii de ani de acum înainte, Moş Crăciun va continuă să bucure inima copilăriei”.

SURSA – http://www.gandul.info/magazin/da-virginia-mos-craciun-exista-o-poveste-adevarata-despre-o-fetita-de-8-ani-care-i-a-trimis-o-scrisoare-editorului-ziarului-the-new-york-sun-cu-o-intrebare-esentiala-11770228