DE CE țânțarii ciupesc doar anumite persoane.

DE CE țânțarii ciupesc doar anumite persoane.

Țânțarii reprezintă, cu adevărat, o problemă pentru timpul de vară, atunci când vrei să mergi la un picnic. Numiți și „mici vampiri”, țânțarii au o înțepătură care ar putea provoca anumite infecții în organism. S-a demonstrat că insectele în cauză au anumite preferințe atunci când își aleg ținta.

Circa 20% din populatie „este mai atractivă pentru țânțari, potrivit datelor unui studiu publicat pe „Yahoo! Health”.
Astfel, oamenii cu grupa de sânge „A” nu sunt pe placul țânțarilor. Aceștia preferă „să aterizeze” pe cei cu sânge de tip „0”. Aceasta concluzie se bazează și pe un studiu japonez realizat de Universitatea Medicală și Farmaceutică din Toyama, care asigură că majoritatea persoanelor produc o substanță care permite țânțarilor să determine tipul de sânge înainte de a fi înțepate.

De asemenea, riscă să fie mai mult ciupite consumatorii de bere. Revista Journal of the American Mosquito Control Association declară că „înțepăturile acestor insecte cresc semnificativ după ce au băut o bere”.

Cum previi ciupiturile

Este important să respecți normele de igienă personală pentru ca aceste insecte să te ocolească. Transpirația îi ajută pe țânțari să-și aleagă victimele, motiv pentru care probabilitatea de a fi ciupiți în timp ce faci sport este mai mare.

Cercetătorul Bart Knols, care prezidează consiliul Fundației împotriva Malariei din Olanda, s-a oferit să stea dezbrăcat într-un laborator plin de țânțari pentru a vedea ce parți ale corpului său sunt atacate mai mult.

Astfel, 75% dintre insecte s-au așezat pe picioare, însa după ce s-a spălat cu sapun și s-a dat cu deodorant, țânțarii au ales să-l ciupească de alte parți ale corpului.

sursa – zumi.md