Inghetata – 5 beneficii ale acestui delicios aliment.

Inghetata – 5 beneficii ale acestui delicios aliment.

Cine nu iubeste inghetata? Stiati totusi ca pe langa toate dezavantajele pe care ni le ofera consumul acesteia, exista si cateva beneficii demne de retinut?

1. Inghetata este o sursa de vitamine.
Inghetata este o bogata sursa de vitamine precum vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, vitamina C, vitamina D si vitamina E. De asemenea, inghetata contine tiamina, riboflavina si niacina. La fel, inghetata are in componenta sa si vitamina K ce previne formarea de cheaguri de sange.

2. Inghetata este o sursa de minerale.
Inghetata are in componenta sa calciu si fosfor, fiind o importanta sursa de minerale. Asadar, consumul ei ne ajuta sa avem oase mai puternice si sa evitam afectiunile legate de lipsa calciului. Mai mult, cercetatorii au descoperit recent faptul ca pietrele la rinichi pot fi reduse prin consumul regulat de calciu. La fel, prin mineralele pe care le contine, inghetata previne si simptomele sindromului pre-menstrual – inca un motiv bun pentru care sa o consumam, mai ales pe timp de vara.

3. Inghetata este o sursa de energie.
Inghetata este o incredibila sursa de energie! Are o valoare nutritionala mare – contine carbohidrati, grasimi si proteine – ce sunt elemente esentiale pentru energie. Desi consumand inghetata putem sa crestem in greutate, atunci cand avem nevoie de energie, consumata in cantitate echilibrata nu ne va face rau.

4. Consumul de inghetata ne stimuleaza creierul.
Consumul de inghetata stimuleaza trombotonina – hormonal fericirii – si ne ajuta sa reducem nivelul de stres din organism. La fel, un compus important pe care il regasim in inghetata este laptele care contine L-triptofan, un tranchilizant natural ce relaxeaza sistemul nervos. Tot inghetata este cea care poate preveni simptomele insomniei.

5. Previne formarea pietrelor la rinichi

Îngheţata preparată din grăsime animală (lapte, smântână, unt sau lapte praf – considerate a fi cele mai bune surse de calciu) mai are o virtute: împiedică formarea calculilor renali (pietre la rinichi). Un studiu desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, publicat recent în New England Journal of Medicine, arată că persoanele care au avut o dietă săracă în calciu (sub 400 mg pe zi) prezintă un risc dublu de apariţie a calculilor renali, în comparaţie cu cele a căror dietă conţinea peste 1.200 mg de calciu pe zi. Necesarul zilnic de calciu este de 500 mg la copii, 1.000 mg la adolescenţi, 1.200 mg la adulţi şi 1.500 mg la persoanele peste 50 de ani.