Rețeta pentru cea mai bună socată

Reteta pentru cea mai buna socata

Reteta ideala pentru bautura racoritoare a copilariei
Socul este o planta amara, iute si racoritoare. Scade temperatura, reduce inflamatiile, calmeaza iritatiile si are proprietati diuretice.

Pentru a prepara socata aveti nevoie de 10 flori mari de soc (cam cat palma), 10 litri de apa, 3 lamai, 1 kg de zahar (daca vreti mai dulce puteti pune chiar si 1,25 kg) si 10 boabe de orez, pentru fermentatie.

Mod de preparare: cele zece flori de soc se pun intr-un borcan, se adauga apa si lamaile taiate felii.

Ar fi bine ca la doua dintre lamai sa indepartati coaja galbena, caci da prea multa amareala.

Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi se pune zaharul si boabele de orez si se mesteca bine, se acopea borcanul si se lasa la fermentat inca trei zile. In aceste trei zile compozitia trebuie amestecata de cel putin doua ori pe zi.Apoi siropul se strecoară printr-o sită deasă, se pune în sticle si se depozitază la frigider.

Socata se serveste rece.

În loc de boabe de orez, unii oameni pun pur și simplu drojdie, pentru a ajuta fermentația. Dacă vreți, puteți să renunțați complet la așa ceva. Băutura va ieși mai puțin acidulată.

O altă variantă de rețetă prespune fierberea apei înainte de adăugarea în borcan.

Unii oameni adaugă un pumn de stafide în băutură. Puteți încerca.

Socul de poate ajuta să slăbești

Socul este folosit în fitoterapie sub formă de tincturi, decocturi, ceaiuri, pulberi. Are proprietăţi laxative, este diuretic, sudorific, de aceea este folosit şi în curele de slăbire. Trebuie avut în vedere că nu se poate slăbi doar folosind ceaiuri şi tincturi de şoc, explică, pentru ziare.com, nutriţionistul Camelia Olteanu. Slăbirea nu va avea loc fără schimbarea stilului de viaţă, adică alimentaţie sănătoasă, mişcare, apă şi somn suficient.

Este bine că înainte de a folosi diferitele preparate pe baza de soc să cerem sfatul unui specialist în fitoterapie, deoarece cantităţile prea mari pot să producă efecte neplăcute: vomă, dureri de cap, ameţeli, diaree, iritaţii etc.

Florile sunt cele care se folosesc pentru obţinerea socatei. Unele reţete prevăd o cantitate foarte mare de zahăr adăugat, care este adevărat că accentuează aroma florilor, dar acest lucru va avea repercusiuni asupra siluetei şi a sănătăţii, în general.

Sursa – kudika.ro