Tipuri de mame. Tu unde te încadrezi?

Le vedem pe strada, in filme sau chiar la sedinta cu parintii: mama care arata tot timpul perfect, mama care isi controleaza strict copilul, mama care declara despre ea insasi ca este prietena copilului sau mama care are o afacere pe cont propriu in timp ce creste doi copii. Poate nu ne place tot timpul sa ne incadram intr-o anumita categorie sau tipologie, dar ne place sa citim despre ele, pentru ca ne ajuta sa intelegem si sa interpretam mai usor informatiile. Asadar, daca esti mama, credem ca te vor interesa cele cinci tipuri de mame care apar cel mai frecvent in materialele de parenting.

1. Mama tip burete.

Daca copilul e bucuros si tu esti bucuroasa, daca e trist si tu ii simti si traiesti tristetea. Acest tip de mame se transpun in trairile pe care copiii lor le au si sunt mai mult decat empatice din acest punct de vedere.
Recomandare: Cu toate ca aceste mame sunt considerate ca fiind foarte apropiate de copii si dispuse sa ii sprijine, uneori pot da senzatia ca ii sufoca, asa ca ar fi indicat, din cand in cand, sa acorzi copilului spatiul de care are nevoie… E recomandabil sa programezi dinainte timpul pe care il vei petrece alaturi de copilul tau, sa iti acorzi si tie timp pentru activitatile preferate si, in general, sa incerci sa nu te lasi coplesita de starile emotionale sau evenimentele prin care acesta trece.

2. Mama de piatra.

Se afla la polul opus tipului de mama descrisa anterior. Atunci cand copilul merge intr-o excursie il lasa fara a se arata ingrijorata, cand i se intampla ceva, mereu sare in ajutor, dar ramane calma, fiind o persoana organizata care ia pe loc cele mai bune decizii. Asa se caracterizeaza mama de piatra. Nu isi manifesta foarte tare afectiunea, dar e mereu acolo cand ai nevoie de ea.
Recomandare: Aminteste-ti ca uneori copilul are nevoie de cineva care sa ii asculte visele si sa viseze alaturi de el, sa ii accepte emotiile si sa il asculte atunci cand trece printr-un moment dificil. Invata sa iti exprimi sentimentele fata de copil prin gesturi de apropiere si vorbe calde.

3. Mama care controleaza.

Acest tip de mama se mai numeste si elicopter fiindca pare a se invarti in permanenta in jurul copilului. Ea stie intotdeauna unde este, ce face si cu cine se afla cel mic si incearca sa afle ce gandeste, ce planuieste sau ce simte acesta in legatura cu… tot. Pentru acest tip de mame, siguranta si dezvoltarea optima a copilului sunt principalele obiective, pe care le indeplinesc cu orice pret.
Recomandare: Uneori, acest pret este chiar relatia dintre parinte si copil. Pe masura ce cresc, copiii au nevoie de mai multa autonomie, asadar de mai putin control din partea ta. Desi este laudabil faptul ca stii despre copilul tau foarte multe lucruri, este bine sa il lasi sa aleaga ce informatii impartaseste cu tine si sa decida in situatiile care il privesc direct (ce cursuri extrascolare face, ce prieteni are sau ce carti citeste in timpul liber).

4. Mama dezorganizata.

Pentru ea, viata de zi cu zi este imprevizibila si usor haotica. Uita cu usurinta data si ora sedintei cu parintii, detaliile despre excursia copilului, materialele pe care trebuie sa le aduca copilul la scoala si in general da impresia ca echilibrul dintre viata de familie si serviciu ii solicita mai multa energie si timp decat are disponibile.
Recomandare: cuvantul cheie este organizare. Nu este imposibil, ci doar dificil, asa ca apeleaza la un calendar in care sa treci toate activitatile copiilor si la o agenda in care sa iti tii programul zilnic. De asemenea, nu ezita sa apelezi la ajutorul celor din jur: partenerul de viata, bunici, vecini sau bone, atunci cand pur si simplu nu ai timp sa te ocupi de toate.

5. Mama prietena.

Aminteste-ti filmele “Gilmore Girls” sau “Gossip Girl” si relatia afisata intre mame si fiice. Cam asa sunt mamele din aceasta categorie: se distreaza impreuna cu copiii lor, vorbesc deschis despre subiectele pe care alti parinti le considera tabu si, in general, le ofera copiilor suficienta incredere pentru a lua decizii, cu riscul de a gresi uneori.
Recomandare: Desi pare o relatie perfecta, copiii au nevoie ca parintii sa indeplineasca si un rol de monitorizare si stabilire a limitelor. Asadar, incearca sa stabilesti care sunt situatiile in care ii esti prietena copilului (cand va distrati impreuna, cand comunicati) si care sunt situatiile in care ii esti parinte (cand incalca reguli, cand isi pune siguranta in pericol etc.).

sursa – suntparinte/ro